Percussielessen

Yusuf heeft in de ruim twintig jaar dat hij als percussionist bezig is vele lessen gegeven aan leerlingen, dans- en percussiegroepen.

Yusuf percussieOok begeleidde hij Afrikaanse danslessen bij Crea, de culturele organisatie van de Universiteit van Amsterdam, en geeft hij percussie workshops op allerlei scholen in het land via Mundial Productions.

Ghanese ritmes bestaan vaak uit ingewikkelde, syncopische patronen, die op verschillende soorten trommels worden gespeeld. Op bellen, shakers, grote en kleine drums zoals kpanlogo, kroboto, kidi en ganganu, via verschillende hand- en stoktechnieken. Tezamen vormen al deze klanken en ritmes een (altijd zeer swingende) harmonie.

Drumtaal
In vroeger tijden, toen de Afrikaanse drums als ‘oer-telefoon’ werden gebruikt, wist iedereen door de afgesproken codes of er een vijand dan wel hooggeplaatst persoon aankwam wanneer er iets werd gedrumd. Door de verschillende toonhoogtes van de trommels kan de speler een enorme variatie aan melodieën -en dus betekenissen- produceren.

In Ghana, het land waar Yusuf Nuweku vandaan komt, is de “drumtaal” waarschijnlijk het meest ontwikkeld en bewaard gebleven. Door velen wordt Ghana dan ook als bakermat van percussie gezien.

Yusuf vindt het een enorme uitdaging om mensen met allerlei achtergronden zijn “drumtaal” te leren. Hij legt de betekenis en oorsprong van bepaalde ritmes uit, waardoor je ze niet alleen leert spelen maar ook de achtergrond leert begrijpen. Juist omdat er met zoveel soorten trommels en ritmes wordt gewerkt, kan ieder naar niveau en interesse spelen. De groep vormt dan de basis waarover Yusuf zijn indringende masterpartijen speelt.

Kinderen
Ook voor heel jonge percussionisten in spe heeft Yusuf een leuk programma in petto. Met versimpelde drumritmes, afgewisseld met gezamenlijke danspassen, kan hij hen de grondbeginselen van Ghanese percussie bijbrengen. In de workshop wordt op een speelse manier kennis gemaakt met Ghanese ritmes en wordt besteed aan de rol die percussie in het dagelijkse leven in Afrika inneemt.

Personeel
Deelnemers zijn vaak erg enthousiast over de workshops door het individuele speelplezier en het gezamenlijk muziek maken. Yusuf’s workshops zijn dan ook zeer geschikt voor teambuilding workshops, bedrijfsuitjes, kinderpartijtjes en allerlei feestelijke bijeenkomsten.

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s