Over Yusuf

Ghanese percussieYusuf Nuweku (1963)  is geboren in  Bolgatanga, een plaatsje in het noorden van Ghana.

Muziek en dans spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Ghanese cultuur. Als kind speelt Yusuf mee met de muzikanten in het dorp en komt zo al snel in aanraking met vele ritmes en drumtechnieken. Zijn talent wordt snel opgemerkt.

Arts Centre
Omdat zijn vader bij de politie zit reist de familie door heel Ghana. Zo leert Yusuf de vele culturen en ritmes die Ghana rijk is kennen. Op zijn twaalfde al wordt Yusuf aangenomen op het prestigieuze Arts Centre in de hoofdstad Accra. Hier ontwikkelt hij zijn talenten en begeleidt hij dansgroepen met wie hij regelmatig optreedt.

Na het winnen van een concours wint Yusuf een beurs en wordt hij aangenomen op de dansafdeling van de universiteit van Legon. De bakermat waar vanuit alle grote sterren van Ghana hun carrière zijn begonnen.

Amsterdam
Om zijn studie te bekostigen gaat Yusuf werken als onderhoudsmonteur op de grote vaart en ziet hij meer van de wereld, meer van  haar mogelijkheden en kansen. Hij besluit zijn vleugels uit te slaan en na een helse tocht van een half jaar belandt Yusuf uiteindelijk eind jaren ‘80 in Amsterdam.

Al snel kan hij aan de slag bij dansdocente Susan Delsing met wie hij nu al meer dan 25 jaar samenwerkt. Zo zijn zij ze werkzaam bij cultureel centrum Akhnaton (Amsterdam) en Crea (A’dam) waar ze verschillende dansprojecten en workshops geven.

Tevens is hij drummaker en -reparateur bij Hippo World Music en verzorgt hij percussielessen.

2007_0520California0054Optredens
Samen met wat oude makkers uit Ghana speelt hij in de highlifeband Kumbi Salleh. Ook  wordt hij gevraagd door de Ghanese band Tsu Tsu Blema. Met deze succesvolle band treedt hij o.a. op in de Melkweg, Paradiso en festivals als het African Music festival in Delft.
Verder speelt hij percussie in bands als Womack & Womack, de Candy Dulferband, Ambolley, Atongo Zimba, Yama Yama en met Sabrina Stark.

Eigen band
In 1997 besluit Yusuf zijn eigen band op te richten: Yusuf & his Raving Disciples. Die bestaat uit Nederlandse percussionisten die elkaar al jaren kennen en ooit zijn begonnen met percussielessen bij Kofi Ayivor, de voormalige congaspeler van de zeventiger jaren afrofunk band Osibisa. De band trad op met een swingende mix van traditionele Ghanese percussie en afrofunk.

1486814_10152487613373502_866284072_nZuluwannsago
Hierna richt Yusuf in 2007 de 10-koppige Afrobeat formatie Zuluwannsago op. Geïnspireerd door m.n. Fela Kuti en Bob Marley. De jazzy, funky Afro-groove die zij spelen met latin en reggae uitstapjes, gelegen op complexe Ghanese ritmes, werken aanstekelijk op zowel de muzikanten als het publiek.

In 2014 wordt Zuluwannsago omgedoopt tot: Yusufsbeat.

Geïnspireerd door zijn geloof en levenservaring is Yusuf verantwoordelijk voor alle composities en teksten. Hij bezingt hierin op filosofische wijze thema’s als wijsheid en vergankelijkheid. Daarnaast komen er tevens meer politieke thema’s als corruptie en armoede aan bod.

Lessen
Yusuf geeft ook al vele jaren lessen, zowel individueel als groepsles, op scholen, bedrijven en in
oefenruimtes.

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s